Sign up for AFM Marubi Newsletter
News and updates about AFM Marubi's activities !
* = required field

powered by MailChimp!

“In between Worlds” by Feo Aladag

“In between Worlds” by Feo Aladag

In cooperation with the Goethe-Zentrum in Tirana

In between Worlds

Director: Feo Aladag – 98 min., 2014 – In German language with English subtitles
CastRonald Zehrfeld, Mohsin Ahmady, Saida Barmaki, Abdul Salam Yosofzai, Burghart Klaussner, Felix Kramer, Pit Bukowski, Tobias Schöneberg, Roman-Timothy Rien…

 

Jesper is a soldier in the German armed forces, and although his brother died while serving in Afghanistan, he signs up for duty in the war-torn land again. He is to protect an isolated village from the Taliban, together with his unit. One of Jesper’s aides is the young Afghan interpreter Tarik, whose responsibilities include facilitating communication between the soldiers and the village community.
Both sides find it hard to bridge the differences in their way of life. Jesper, who must win the trust of the farmers and the allied Arbaki militia, soon feels at his wit’s end. The conflicts of conscience, triggered by the orders of his superiors, gradually pile up. When Tarik’s life is threatened because of his proximity to the Germans, and he begins to fear for his sister’s life too, Jesper is forced to make a decision.
The film was shot on site in Kunduz and Mazar-i-Sharif, as well as at different locations in Germany in German, English, Dari and Pashto. IN BETWEEN WORLDS celebrated its world premiere at the 2014 Berlin International Film Festival as one of the films selected for the competition.

 

 

Recommendations:
IN BETWEEN WORLDS was met with great enthusiasm at the Berlin International Film Festival. … A top-quality film. … The director examines human and cultural tensions with great finesse.” (Neue Zürcher Zeitung)

 

Trailer with English subtitles


Në bashkëpunimin me Goethe-Zentrum në Tiranë

Mes dy Botëve

RegjiaFeo Aladag – 98 min, 2014 – në gjermanisht me titra anglisht
AktorëtRonald Zehrfeld, Mohsin Ahmady, Saida Barmaki, Abdul Salam Yosofzai, Burghart Klaussner, Felix Kramer, Pit Bukowski, Tobias Schöneberg, Roman-Timothy Rien…

 

Jesperi është ushtar i forcave ushtarake të Gjermanisë. Edhe pse vëllai i tij humbi jetën në shërbim në luftën e Afganistanit, ai regjistrohet vullnetarisht për një mision tjetër në atë shtet. Së bashku me njësinë e tij ai ka për detyrë të mbrojë një fshat të ndodhur larg qytetërimit nga sulmet e Talibanit. Ndër shoqëruesit e Jesperit është edhe përkthyesi afgan Tarik, një dajlë i ri, detyra e të cilit është ndër të tjera edhe ndërmjetësimi mes ushtarëve dhe fshatarëve.

Të dyja palët e kanë të vështirë të anashkalojnë diferencat e tyre të mënyrës së të jetuarit. Në një moment Jesperit, i cili duhet të fitojë besimin e fshatarëve dhe të milicëve aleatë Arbaki, i stakohet truri. Konfliktet me ndërgjegjen, të shkaktuara nga urdhrat e eprorëve të tij, sa vijnë e shtohen. Mirëpo kur Tariku, i cili për shkak të afrimitetit që krijon me gjermanët kërcënohet me vdekje, frikësohet edhe për jetën e motrës së tij, Jesperi duhet të marrë një vendim.

Filmi është xhiruar nëpër vende reale si Kunduz, Mazar-i-Sharif dhe nëpër qytete të ndryshme të Gjermanisë dhe është folur në gjermanisht, anglisht, darisht dhe pashto. Premierën e tij botërore filmi e festoi në Berlinalen e vitit 2014.

 

Për t’u përmendur:
“Mes dy botëve” ka shkaktuar një mori entuziazmi në konkursin e Berlinales. … Një film i inskenuar mjeshtërisht. … Këtu regjisorja nxjerr në pah tensionet njerëzore dhe kulturore. (gazeta “Neue Zürcher Zeitung”)

 

 

In cooperation with the Goethe Institute, the Goethe-Zentrum in Tirana and the Embassy of the Federal Republic of Germany in Albania, in the frame of the German Thursday Films program for academic year 2016-2017.

No Comments

Post A Comment
en_US